10 Mart 2008 Pazartesi

Frambuazlı Cheesecake ve Ondan Bundan



Geçen hafta bir arkadaşımın ayağından ameliyat olduğunu duyunca ziyaretine gitmeye karar verdim.Telefonda gelirken pastaneden birşeyler alır mısın kahvenin yanında yeriz dedi.Ben de bunun pasta yapmak için çok iyi bir neden olduğunu söyledim ve Rapunsel'in beyaz çikolatalı ve böğürtlenli cheesecake ile internetten bulduğum maracuja ( bir çeşit egzotik meyve) soslu arasında kaldım.Rapunsel'in tarifinin yapımı bana süre bakımından daha hızlı geldigi için onu denemeye karar verdim.Ama kendime göre birkaç ufak değişiklik yaptım mesela böğürtlen yerine frambuaz kullandım.Bu cheesecake özelliği alt tabanın pişirilmeden hazırlanmsı bu nedenle daha çabuk hazırlanabiliyor.Resmi aceleyle çektiğim için çok iyi çıkmamış.

Malzemeler:

1 paket yulaflı bisküvi ( ben kepekli kullandım)
5 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı çekilmiş ceviz iç
500 gr. krem peynir
2 yumurta
250 gr. beyaz çikolata
100 gr. toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 kase frambauz
yarım paket saure sahne(bir çeşit kremşanti çeşidi.türkiyede yoksa kullanmaya bilirsiniz)

Sos:

500 gr. dondurulmuş frambuaz
150 gr. pudra şekeri
1 limon suyu
2 yemek kaşığı nişasta

  1. Alt tabanı hazırlamak için öncelikle bisküvilerinize iyiece ufalayın ve erittiğiniz tereyağını ekleyip karıştırın.Son olarakta yine ufaladığınız cvizlerinizi ekleyip karışımınız kalıbınıza dökün ve üstünü düzleştirin.Buzdolabında soğumaya bırakın.
  2. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve soğumaya bırakın.Krem peyniri (ve saure sahne) çırpın ve sonra şekeri ekleyip eriyinceye kadar çırpmaya devam edin.Son olarak yumurtaları, limon kabuğu rendesini ve beyaz çikolatayı ekleyin.
  3. Bu karışımı buzdolabınızdan cıkardığnız kalıbınıza dökün ve aralarına farmbuazlarınızı koyun.Üstünü düzleştirip önceden 170 C de ısıtılmış fırnınızda 1 saat kadar pişirin.Üzerinin çatlamamsı için Rapunsel bir kase su koymuş fırına bunu bende denedim ve başarılı bir sonuç aldım:-) Piştikten sonra fırının kapağını aralıyıp soğumaya bırakın.
Not:Benim acelem olduğu için ben bir gece buzdolabında bekletmedim.Fırında iyice soğuduktan sonra 20 dak. buzlukta 1 saat kadar da buzdolabında bekletip kalıptan çıkardım.

Sos içinse ilk önce frambuazları robotto ezdim.Nişastayı biraz suyla karıştırdım ve frambuazların üstüne limon suyu ve elenmiş pudra şekeri ekleyip pişirdim.Piştikten sonra sosu tel süzgeçten geçirip pastamın üzerine döktüm ve kalan frambuazlarla süsledim.

Rapunselcim senin tarifine benim ellerime sağlık:-)) Herkese afiyet olsun...

Ben yine herşeyden yarım ölçü kulllandım ve inanın bize yetti.Herkesin çok hoşuna gitti özellikle ev yapımı olması.

Arkadaşım hastalanınca yürüme zorluğu çeken kardeşini işe götürmem için bana rica ettiler bende seve seve kabul ettim.Çünkü çektileri zorlukları çok iyi anlayabiliyorum.Yabancı bir ülkede aileden kimse olmadan yaşamak gerçekten çok zor.Onlarda benim gibi yalnız burda bu nedenle elimizden geldiği kadar birbirimize yardım etmeye çalışıyoruz.İnsan ailesinin akrabalarının kıymeti uzakta yaşayınca çok daha iyi anlayabiliyor.Aslında bu konudan bahsedince hüzünleniyorum çünkü ailemi, arkadaşlarımı ve İstanbul'u çok özlüyorum.Ama bugün çok sevinçliyim çünkü annem ve babam bizi ziyaret geliyor hemde 1,5 ay burda kalıcaklar.Ablamla şimdiden programlar yaptık.Yarın onları hava alnından alıp ablama gideceğiz şimdilik orda kalıcaklar eşim iş seyehatinde olduğundan bende bu hafta orda kalıcam.Çok heyecanlıyız sabahtan beri ablamla konuşuyoruz.Annemlere gelince onlar bizden heyecanlı bavulları kapıda hazırmış son isteklerimize aldıktan sonra herşey tamammış.

Sanırım bu hafta tekrardan yazamam ama cuma günü ilk şeker hamuru pastamı deniycem görümcemin doğum günü için.Malzemerimin siparişini verdim hala gelmedi bende bugün telefon edip sordum bazıları ellerinde yokmuş onun için göndermemişler bende ellerinde olanları göndermeleri için rica ettim.İyiki aramışım yoksa şeker hamurum olmayacaktı.Olsun o zaman başka pasta yapardım.En kısa zamanda şeker hamurlu pastamı ve yeni aldığım içinde gerçekten benim gibi acemiler için çok faydalı bilgiler olan yeni kitabım hakkında yazıcam.İçinde şeker hamurundan tutunda royal icing yapımı, şablonlar daha neler neler var...

Herkese benimki kadar mutlu geçecek bir hafta diliyorum.

4 yorum:

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmm,
Tarifi denediğine ve memnun kaldığına çok sevindim:))) Bekletmeden yadik demişsin ya, kalanaları yeme şansı olanlar mutlaka daha çok beğenecekler:)) Çünki, lezzet tam anlamıyla ertesi gün oturuyor...

Ellerine sağlık canikom,

Sımsıcak sevgiler....

Adsız dedi ki...

Off off kalbimden vurdun beni harika olmuşşşş

emineninemekleri dedi ki...

Canim pastan süpeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrr süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Ellerine emegine saglik canim.

Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmmmm
Emos

emineninemekleri dedi ki...

yusuf-un kuyuda,musa-nın nur dağında yakup-un göz yaşlarında HZ MUHAMMEDİN hıra dağında yaptığı tüm dualar size rehber olsun..hayırlı kandiller