28 Mart 2008 Cuma

Kırmızılı Sabayon ve yaşananlar


Bu aralar bir türlü evde olamadığımdan siteme vakit ayıramadım.Sanırım bu sene leyleği havada gördüm:-)Önce tarifimi veriyim size.Yapımı çok kolay ve lezzeti süper oluyor.Sabayon bir çeşit krema çeşidi.İtalyan mutfağında oldukça yaygın.Tadı pudding gibi oluyor ve meyve ile çok yakışıyor.

Malzemeler:

Meyve karışımı için

300 gr dondorulmuş çilek,böğürtlen,frambuaz karışımı.
(Tazeleride kullanılabilir veya bir çeşidi hatta istenilen başka bir meyveylede değişitirilebilr)
40 gr tozşeker
2 çorbakaşığı limom suyu

Sabayon için

50 gr tozşeker
120 ml beyaz şarap
5 yumurta sarısı
200 ml kremşanti
2 çorbakaşığı pudra şekeri
1/2 paket kremşanti katılaştırıcı(yoksa kullanılmayabilir)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı
  1. Meyvelerin üstüne şekeri ve limon suyunu ekleyip 20 dak. dinlenmeye bırakın.
  2. Yumurta sarılarını,şekeri ve beyaz şarabı bir kaba (metal veya cam) alın ve bu kabı üstüne oturtabileceğiniz büyüklükte bir tencerinin içine su koyun.Altı açık ocakta buhar yardımıyla karışımı devamlı karıştırırak krema gibi bir hal alıncaya kadar ısıtın.
  3. Aynı işlemi bu sefer kabın altına soğuk su ve buz koyduğunuz başka bir tencereyle tekrarlayın ve karışımı devamlı karıştırarak soğutun.
  4. Diger bir kabta kremşantiyi,pudra şekerini ve kremşanti kalınlaştırıcıyı iyice çırpın.Kremşanti karışımı diğer karışıma ekleyip karıştırın.Son olarak tarçını ve vanilyayı ilave edin.
  5. Bardağa veya dondurma kaplarına önce meyve sonra saboyon şeklinde doldurun.Üzerini meyve ve pudra şekeri ile süsleyin.
Afiyet şeker olsun:-)


Gelelim bu aranın tatlı nedenlerine.Önce görümcemin doğumgünü için Avusturya'ya gittik.Ben süpriz pasta yapacaktım herşeyin siparişini vermiş,pastamı modeline kadar düşünmüştüm ama hastalandım ve pasta hayalim suya düştü.Malzemelerim bir köşede bekliyor yeni bir pastaya hayat vermek için ama benim içimden gelmiyor şuanda..Kayınvalidemin çok yakın bir dostu görümceme kendi evinde doğumgünü partisi hazırlamıştı.Her ince ayrıntıyı düşünmüşlerdi.Bizi muhteşem bir sofra ve yemekler eşliğinde ağırladılar.Bizim için biraz yorucu oldu onca yolu iki gün için gitmek ama böyle güzel bir nedenden dolayı yorgunluğumuza deydi.

Annem ve babam bizi ziyarete geldi bol bol hasret gidiriyoruz.Bu arada annem hastalandı ve iki gün hastanede yatmak zorunda kaldı neyseki önemli birşey yokmuş.Ama Almanya'da kimse hastaneye düşmeşmesin bizim sigortalardan kötü.Yanlış anlaşılmasın sadece bekleme süresiyle.Annemi acile götürdüm ama 3 saat beklemek zorunda kaldık.O kıvrandıkça benim içim eriyor hemşireye gidip soruyorum beklemeniz gerek sizden önce hastalar var diyor.3 saatin sonunda içeri girdik ve doktor çok ilgilydi sonunda annem iyileşti ama bende sinir ve hal kalmadı.Bide sekreter kızle kavga ettim onca olaydan sonra.İnsanların bilmedikleri birşey hakkında idda etmelerine ve skarşısındakini bilmiyormuş gibi göstermelerine sinir oluyorum.Ben kadına açıkladıkça o bana hayır deyip aynı şeyleri anlatıyor en sonunda sesi yükselmeye başlayıncada bende kendimi tutamadım ve sesimi yükselttim.Annemi çıkartmaya gittiğimde ise müdürüyle konuşup halletim konuyu ve hatta müdür özür diledi benden.


İtalyan dondurması :-)


Hastaneden çıkınca birgün dinlenip yine yollara düştük.Pascalya tatilini değerlendirip annemle babamıda alıp Milano'ya kayınvalidemleri ziyarete gittik.Ben seviyorum Milano2yu daha doğrusu İtalya'yı havasıyla, insanıyla, yemeğiyle bize cok yakın bir ülke.Her yer tarih koyuyor. Milano'nun muhteşem eski evleri, ünlü operası La Scala, kilisesi Doume, mağazalarla çevrili Galleria ve daha birçok güzellik.Aslında Türkiye'de bu güzelliklerin daha güzelleri var ama biz malasef korumasını bilemiyoruz.Güzel bir tatildi bol bol dinlendik ve gezdik.

Küçük bir sokak ve eski evler

Daha çok resim var ama diğer bilgisayarda onları sonra eklerim.

5 günden beri evimdeyim ve dışarı bile çıkmak istemiyorum.Benim en çok huzur bulduğum mutlu olduğum yer evimdir.Kitap okuyorum, müzik dinliyorum, dekorasyon dergilerimi karıştırıyorum ve bu bana yetiyor.

Herkese güzelliklerle dolu bir haftasonu diliyorum
.

4 yorum:

emineninemekleri dedi ki...

Selam canim, ay ben bayildim bu kupalara. Ellerine saglik canim benim.

Kocaman öpüyorummmmmmmmmm
Emos

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmmm,

Öncelikle anneciğine geçmişler olsun, şimdi daha iyi olmasına çok sevindim...

Sabayon ise enfesss olmuş, bayıldım...

Ellerine sağlık canikom...

Sımsıcak sevgiler....

snms dedi ki...

Emosum tesekkür ederim.Ziyrete gelip yorum birakamadigim icin beni affet.
Sevgiler..

Rapunselim öncelikle tesekkür ederim.Sitene hep göz attim ama yorum yazamadim.Öpüyorum seni.

Yorumlarina cevap yazamadigim herkes beni lütfen beni affetsin..
Herkese sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

Sabayon çok çekici olmuş.Annene geçmiş olsun.E orada bir yerlerde dondurmada gördümmm afiyetler olsun