2 Mart 2008 Pazar

Portakal Rüyası ve Filmler





Gerçekten çok lezzetli ve hafif bir pasta oluyor.Bizdeki bitirme süresi sanırım 4 saati aşmadı :-)Ben sadece eşime ve bana pasta yapıcaksam küçük kalıp kullanıyorum ve böylece hemen bitiyor.Bu sefer alt komşum olan yaşlı alman çifte de iki dilim verdim ve yaklaşık 10 dak. sonra komşum kapıda tabağımla beraber belirdi ve çok lezetli olduğunu söyledi.Ben yaptıklarımla övünmem ama bu sefer kendime ve tarife 10 puan veriyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Tarifini living at home dergisinden aldım.Ben bayılıyorum bu dergiye.Hem dekorasyonla ilgili muhteşem fikirler hem de güzel tarifler içeriyor.Türkiye de varmı bilmiyorum ama buna benzer dergiler var benim çok beğenerek okuduğum.Lafı fazla uzatmadan geçiyim tarifime.



Malzemeler

200 gr yulaflı bisküvi
120 gr eritilmiş ve soğutulmuş tereyağ
25 gr öğütülmüş haşhaş
80 ml süt
8 yaprak jelatin
250 gr yoğurt
500 gr yağsız lor peyniri
100 gr şeker
2 pk vanilya
1 ad. rendelenmiş limon kabuğu
40 ml limon suyu
200 ml kremşanti

Üst Süslemesi

3 ad portakal
150 gr kayısı reçeli

Yapılışı

  1. Bisküvileri buzdolapı poşetine koyun ve merdaneyle hamur açarmış gibi üstünden geçip ezin.Ezdiğiniz bisküvileri eritmiş olduğunuz tereyağ ile karıştırp pasta kalıbınıza* düz şekilde serin ve iyice bastırın.Buzdolabında beklemeye bırakın.
  2. Sütü haşhaşla birlikte ısıtın ve daha sonra soğumaya bırakın.
  3. Bir kaseye soğuk su koyun ve jelatinleri 10 dak. içinde yumuşamaya bırakın.
  4. Yoğurt,lor peyniri,şeker,limon kabuğu,soğutmuş olduğunuz sütünüzü ve vanilyayı şeker eriyene kadar çırpın.
  5. Limon suyunu ısıtın (ama kaynatmayın), jelatinlerinizi sudan alıp iyice sıkın ve ısıtmış olduğunuz limon suyunun içinde erimeye bırakın.Jelatinleriniz iyice eriyince bu karışımı da 4.madde de hazırlamış olduğunuz karışımın içine yavaş yavaş yedirin.Bu karışımı kenarları katılaşmaya başlayıncaya kadar soğumaya bırakın.
  6. Diğer bir tarafta kremşantinizi çırpın.Kremşantinizi çırptığınız kabı ters çevirdiğinizde akmayacak kıvama gelene kadar çırpın.Daha sonra plastik bir kaşık yardımıyla 5.maddenin içine ekleyin ve alttan üstüde doğru karıştırın.
  7. Bu karışımı bisküvili karşımı koyduğunuz pasta kalıbınızı üstüne dökün ve üstünü düzleştirin.En az 4 saat buzdolabında soğutun.**
  8. Kayısı reçelini kısık ateşte ısıtın ve iyice eriyince tel bir süzgeçten süzdürün.Soğumaya bırakın.
  9. Üstünü süslemek için portakallarınız sivri bir bıçak yardımıyla beyaz kısımları kalmyacak şekilde soyun.Yuvarlak şeklinde dilimleyin ve sonra bu dilimleri ikiye kesin.Dilimleriniz pastanın üzerine daire olacak şekilde dizin ve üstlerine soğuttuğunuz kayısı sosunuzdan dökün.
Afiyet olsun...

*tarif için 24 cm genişliğinde pasta kalıbı kullanılmış.Kalıbınız 18 veya 20 cm büyüklüğünde ise bu tarifdeki ölçüleri yine de kullanabilirsiniz.Ben iki kişilik yaptığım için 13 cmlik kullandım ve malzemelerin yarıya indirdim.
**Ben bozdolapında bir gece beklettim ve ertesi gün üst süslemesini yaptım.Böylece iyice katılaşmış oldu.


Bu haftasonu filmlerle dopdolu bir haftasonu olarak geçti.



Cuma akşamı sinemada yardımcı erkek oyuncu ve en iyi film oscarını alan "No Country for Old Men" filmini seyrettik.Bence oyuncu Javier Bardem ödülünü fazlasıyla hakketmiş.Biz beğendik filmi daha izlemediyseniz tavsiye ederim. Cumartesi gününden ihtibaren hava iyice bozduğu ve şiddetli rüzgar olduğu için bu haftasonu evde geçirmeye karar verdik ve dvd kiraladık.



İlk izlediğimiz film The Bourne Identity'nin 3. bölümü olan " The Bourne Ultimatum".Bu filmde değişik bir çekim tekniyi kullanılmış.Filmi çekerken stüdyo yerine doğal ortamlar kullanılmış ve sanki yaşıyormuş gibi hissi verilmiş.Ama ben beğenmedim çünkü çok hızlı geçişler olmuş takip edicem diye insan beyni bulanıyor.



2. filmimiz "Resident Evil Extinction"bu filmde yine devam niteliği taşıyan bir film.Ayrıca bilgisayar oyunundan filme uyarlanmış.Diğer bölümlerinin korku filmi tadında olmasına rağmen bu bölümü o kadar da korkunç değildi.Aslında korku demek pekte dogru olmaz ben heyecanı bol aksiyon diyorum bu tarzdaki filmlere.İlk bölümlerine göre sıkıcı buldum yeni bölümünü.



Benim en çok beğendiğim filme gelince "La vie en Rose".Fransız sanatçı Edith Piaf'ın hayatı anlatılıyor.Gerçekten güzel çevrilmiş bir film.Uzun olmasına rağmen hiç sıkılmadan izlenebiliniyor.Sanatçının en bilinen eserlerine yer veriliyor bu kısmı benim en çok hoşuma giden yanı.

Ayrıca yeni bir kanıya vardım filmler ve bence diziler içinde geçerli ne kadar çok uzatılırsa o kadar heyecenını yitiriyor ve anlamsızlaşıyor.

Üçüde hiçbir bağlantısı olmayan farklı tarzda filmler.Ben film seyretmeyi sevdiğimden her türlü filmi seyrederim.Hatta İstanbul'da yaşarken nerdeyse bütün yeni çıkan filmlere giderdim.Gerçi bu kısmı eşimin hoşuna hiç gitmiyor çünkü benim yüzümden birçok filmi seyredememiştir.Artık o kadar sıklıkla sinemaya gidemiyorum ama yardımıma dvdler yetişiyor.Ama eşim yine mutsuz.Film akşamlarında 2. filme geçtiğimizde genelde uyuya kalır ben ise uykum gelse bile sonu seyretmeden bırakmam.Belki bunada bir çare buluruz mesela bir film seyretmek gibi.Gerçi bana kalsa ben bütün kiraladığımız filmleri bir gecede seyrederim.

Herkese güzel bir hafta dilerim.




8 yorum:

ayşegül mutfakta dedi ki...

selam cnm yorumun için teşekkürler!
bu tatlı enfes gözüküyor komşunun elinde tabakla kapında bitmesine şaşmadım varmı acaba daha diye bakmıştır muhtemelen :)
film seçeneklerinde hafta sonu dvd keyifleri işçin değerlendirmede teşekkürler izleyip yorumladığın için öpüyorum

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmm,
Kim beğenmez bu güzelliği:)) Portakalın ferahlığı buralara kadar geldi vallahi:))

Ellerine sağlık canım,

Kocaman, sımsıcak sevgiler...

Adsız dedi ki...

sieht toll aus! Und die Seite ist auch sehr emotional und einfach schön! weiter so ;)

L.G.

snms dedi ki...

Ayşegül ben sana teşekkür ederim yorumun için.öpüyorum seni ve o yakışıklı mı yakışıklı oğlunu.

Rapunselim teşekkür ederim.Portakal gerçekten muhteşem bir meyve herşeye yskışıyor.Bugün senden aldığım cheese cake tarifini denedim.Sonuç yakında.
sevgiler

und Suesse.Ich kenne deine name nicht deshalb benutze ich dein nickname.Ich habe deine Seite besucht auch sehr interessant.Danke für besuch.Bist du Türkin???
lg :-))

Adsız dedi ki...

Olsada yesemmmm ellerine sağlık hayatım harika olmuş

ayseyaman dedi ki...

Tatlıya ve filmlere söyleyecek sözüm yok..hepsi harika görünüyor..:))
Yaa dünya üzerinde bir biz kaldık film çeviremeyen...üzülmemek elde değil...

emineninemekleri dedi ki...

Canim Pastan muhtesem olmus. Ellerine saglik canim.............

Kocaman öpüyorummmmmmmmmm

Emos

snms dedi ki...

Balkabakcım sana da yaparım beraber oturup yeriz:-)

Ayşe yaman teşekkür ederim sitemi ziyaret ettiğin için.Seninde yaptıkların harika.

Eminecim bana tekrardan yazman çok sevindirdi beni.

Hepinize kucak dolusu sevgiler...